Prijeđi na glavni sadržaj
Grgur Ninski

HRVATSKA STAROKATOLIČKA CRKVA

Raspelo

O Biskupu

28.12.2020.

Biskup Heintz Lederleitner biskup Hrvatske starokatoličke crkve

Biskup Heintz Lederleitner biskup Hrvatske starokatoličke crkve

Dr. Heinz Lederleitner rođen u Beču 1958.g.

Studij teologije završio je u Beču i Rimu u razdoblju od 1976 – 1983.g.

Za svećenika je zaređen 1982.g. u rimokatoličkoj crkvi te je službovao kao župnik i vojni svećenik (vojni kapelan) do 2002.g.

„2003.godine dolazi u starokatoličku crkvu Austrije i u njoj obnaša razne dužnosti vezane uz svećeničku službu.Na sinodi crkve u Austriji 2015.god.

Izabran je za biskupa iste crkve. U veljači 2016.god. zaređen je za biskupa od strane starokatoličkog nadbiskupa iz Utrechta dr. Jorisa Vercammena.

Biblijsko geslo našeg novog biskupa glasi: Krist – svjetlo svijeta!

 

Johannes Ekemezie Okoro rođen je 21. kolovoza 1949. u gradu Kano, Nigerija. Sadašnji biskup Austrijske starokatoličke crkve kao i starokatoličkih crkvi na našem području koje se nalaze u savezu Utrechtske unije.

Johannes Okoro studirao je Katoličku teologiju i psihologiju u Innsbrucku. 1977. godine zaređen je u Voralbergu za svećenika rimsko-katoličke crkve. Nakon što je diplomirao psihologiju 1980. vraća se u Nigeriju. 1988. Godine vraća se natrag u Austriju gdje uz svoju dužnost kapelana u Lustenau završava i fakultet za psihoterapiju. Između 1991. i 1995. Bio je svećenik u Dornbirn-Oberdorf, a zatim je bio i svećenik zadužen za UNO jedinice stacionirane na Cipru. 1991. otvara privatnu praksu kao psiholog i psihoterapeut. 1994. godine dobija austrijsko državljanstvo.

1999. godine prelazi u starokatoličku crkvu i vjenčava se sa Edith Schreiner. Kao starokatolički svećenik služio je u Voralbergu.

2007. godine na Sinodi Starokatoličke crkve Austrije izabran je za nasljednika biskupa Bernharda Heitza i 2.veljače 2008. godine postaje biskupom, posvećen od nadbiskupa Jorisa Vercammena , Dušana Hejbla i Fritz-Rene Mu ̈ellera i ostalih biskupa Utrechtske unije.

O prelazu iz Rimo-katoličke crkve u Starokatoličku biskup Okoro kaže:“ Kada se jedan Rimo- katolički svećenik želi vjenčati ne može više biti svećenik. Ja nisam želio živjeti u kontradikciji, želio sam živjeti vjerodostojno. Starokatolička crkva omogućila mi je da budem svećenik i da mogu reći da ljubavi.Za mene je duhovnost osnov života. Briga o ljudima kroz crkvu i vjeru i psihoterapija su dvije mogućnosti da ljude pratitimo kroz njihov život, približimo im duhovnost i vjer i damo im smjernice kroz život.“

DRAGA BRAĆO I SESTRE

U kratkim crtama želio bih Vam dočarati i objasniti promjene u biskupskoj delegaciji za Hrvatsku Starokatoličku crkvu.

Nakon lijepih godina zajedničkog rada s Vama završava moja služba kao delegatnog biskupa za Vašu Crkvu. Odlukom Međunarodne biskupske konferencije (13. 17 lipnja 2010. god.) je biskup Mag. Dr. John Ekemezie Okoro moj delegirani nasljednik. On se raduje toj dužnosti i ima zadaću biti s Vama i uskoro Vas upoznati.

Nadbiskup od Utrechta Joris Vercammen mi je prenio svoju zahvalu za sav moj rad. On će vam još naknadno poslati svoj službeni dopis o imenovanju.
Između toga ja sam sa biskupom Dr. John Okoro razgovarao o prijedlogu i odluci Međunarodne biskupske konferencije.

Planirano ređenje Gosp. Leonarda Bega i Gosp. Maria Čengića u rujnu ću ja preuzeti i s vama još proslijediti.

Početkom studenog (planirano je 5.-7. studenog 2010!) želimo da s gospodinom Đakonom Georgom Špindlerom zajednički proputujemo i posjetimo Dubrave Donje, Šaptinovce, Zagreb i Stenjevec. Tako ćemo napraviti prijelaz u urednom pravilu.

Već sada zahvaljujem Vama svima na poklonjenom povjerenju u proteklom razdoblju od 2002. godine i za sav zajednički rad.

Nek vas sve Bog blagoslovi!

S najboljim željama u ljetnom periodu i srdačni pozdrav!

Bernhard Heitz em. Biskup


Hvala na svemu uzoriti g. biskupe Bernharde, dobro nam došli biskupe Johne

Na redovnom zasjedanju Međunarodne biskupske konferencije Starokatoličkih crkava Utrechtske unije koja je održana u mjesecu srpnju, donesena je odluka da biskupsku brigu o našoj Hrvatskoj Starokatoličkoj Crkvi preuzima novi biskup, John Okoro, inače biskup Starokatoličke crkve u Austriji. Ova vijest nas je iznenadila, nadali smo se da će još neko vrijeme s nama ostati naš dosadašnji biskup Bernhard Heitz, umirovljeni biskup austrijske crkve koji je u našoj crkvi kao biskup prisutan od 2003. godine.

Stoga je ovo prilika da se javno zahvalimo našem dosadašnjem biskupu Bernhardu na predanom biskupskom služenju našoj crkvi.

Biskup Johannes Ekemezie Okoro2003. godina je bila godina kada je naša crkva dobila novog biskupa u osobi Bernharda Heitza. Božja providnost učinila je i to da je baš te godine naša crkva potpisala ugovor od posebne suradnje s Vladom Republike Hrvatske. Ugovor je tada u ime naše crkve potpisao predsjednik Sinodalnog Vijeća dr. Vitomir Burek uz prisutnost šaptinovačkog župnika gosp. Stjepana Topolskog. Ovim ugovorom i dolaskom novog biskupa započelo je i novo razdoblje u našoj crkvi. Ovom prilikom želimo istaknuti da je da samog dolaska biskup Bernhard stavio naglasak na obnovu naše crkve. U susretu s članovima Sinodalnog vijeća naše crkve uvijek je bio podrška i motivacija za ići naprijed bez obzira na poteškoće s kojima smo se susretali. Da bi imao što bolji kontakt i da bi zaista razumio naše crkvene rasprave biskup Bernhard redovito bi dovodio sa sobom gospodina đakona Georga Spindlera koji odlično govori hrvatski jezik. Na taj način Sinodalno vijeće i biskup zaista su se uspijevali međusobno razumijeti.

Volio bi ovom prilikom i istaknuti jedan događaj koji su mnogi članovi naše Crkve primjetili, a zbio se 2009. godine na proslavi 80. godišnjice naše župe u Šaptinovcima. Tom prilikom biskup Bernhard je prvi put javno i nakon dugo, dugo godina u propovjedi na kojoj su bili istaknuti predstavnici vlasti Republike Hrvatske, predstavnici vjerskih zajednica i medija progovorio o patnji i stradanju naše crkve za vrijeme drugog svjetskog rata. Nikoga nije osudio, ali je progovorio o istini, a istina, svi znamo, ponekad zna zaboljeti! Podrškom biskupa Bernharda pokrenuli smo nove ideje i projekte. Jedan od tih projekata je i obnova crkve i izgradnja pastoralnog centra u Dubravama Donjim. Prije godinu i pol dana biskup Bernhard posvetio je i stavio u funkciju crkvu Sv. Antuna u Stenjevcu, podržao je dolazak novih mladih ljudi u našu crkvu koji su poduzeli korake u organiziranju novih zajednica i koji će za mjesec i pol dana preuzeti đakonsku i svećeničku službu u Crkvi. Zahvaljujemo biskupu Bernhardu na slavljima sakramenata Svete Potvrde kada je kao nasljednik svetih apostola zazvao Duha Svetoga na sve prisutne. Vjerujemo da će nam ti radosni trenutci svima ostati u sjećanju. Hvala Bogu na tim lijepim trenucima!

Nadamo se, gospodine biskupe Bernharde, da nas nećete zaboraviti u svojim molitvama, te da ćemo i dalje osjećati vašu podršku. I sami ste vidjeli da smo mala crkva kojoj je potrebna pomoć naših sestrinskih crkava Europe i svijeta. Kruna Vašeg biskupskog služenja našoj crkvi biti će đakonsko i svećeničko ređenje naših kandidata Leonarda Bega i Marija Čengića. To je zaista znak blagoslova Vaše biskupske službe u našoj crkvi. Neka takvih blagoslova bude i za vašeg nasljednika biskupa Johna Okora.

Radosno ga očekujemo početkom 10. mjeseca. On će svakao biti jedna lijepa novost za našu crkvu, a i šire.

Neka nas sve zajedno čuva i blagoslovi dragi Bog, a zagovor njegove majke Djevice Marije pomoćnice kršćana neka nas uvijek prati.