Prijeđi na glavni sadržaj
Grgur Ninski

HRVATSKA STAROKATOLIČKA CRKVA

Raspelo

POZDRAVNI GOVOR PAPE FRANJE DELEGATIMA UTRECHTSKE UNIJE

12.11.2020.

U četvrtak 30.listopada dogodio se povijesni susret Pape Franje i delegacije Starokatoličkih crkvi Utrechtske unije predvođenih Nadbiskupom Jorisom Vercammenom. Tom prilikom Papa Franje izrekao je i ove riječi:

Riječ je o praštanju i pomirenju

U nastojanju da ojačamo jedinstvo među kršćanima,Papa Franje je pozdravio izaslanstvo Biskupske konferencije Unije u Utrechtu, također poznat kao “Starokatolici.”

Podjela je nastala 1870. tijekom Prvog vatikanskog koncila, kada je skupina od biskupa odbacio ideju o papinoj nepogrešivosti. Danas postoje više teološke i ekleziološkim razlike između dvije ctkve, ali Papa je rekao, svi se i moramo ići naprijed.

Citat Pape Franje
“Moguće je graditi nove mostove na dubljem uzajamnim razumijevanju i praktičnoj suradnji. Konvergencije i konsenzus su pronađeni, a razlike su bolje identificirani i postavljene u nove okolnosti.”

Europa je zbunjeni u pronalaženju svog i identiteta, rekao je Papa. To, objasnio je, otvara nova vrata za katolika i starokatolike da surađujui i pomažu ljudima u njihovom duhovnom putu.

Dodao je kako je razdvajanje, pokrenulo teške grijehe i ljudske pogreške na obje strane, ali uzajamno opraštanje i ponizno kajanje su ključ za pomirenje.

Prenešeno iz ROME REPORT TV pogledajte reportažu.